VAKAT- piše Rašid Kasumović

Juče sam uš'o na vrata dunjaluka, a već danas stojim pred vratima ahireta. Insan se, haman, i ne okrene a vakat na ovom dunjaluku mu iscuri. K'o tren. Za čas. Što ti je vakat?!?

Pričali su mi, još davno stari ljudi da sa vaktom nešto nije u redu. K'o biva, sve se ubrzalo, nema više ništa na tenane, sve i svi nekud srklete. A, vele oni, ko hiti i srkleti, taj i skentra. Pa ti sad vidi. Nisam ja to tada plaho ni sluš'o niti kont'o. Sad kontam.

“Đe si?” “Šta ima?” “Ništa, kod tebe?” I to je to. Jedan mimo drugog. Svak’ se o svom jadu zadever'o. Niko ni s’ kim ni mukajat. Pita me neki dan ahbab, “Šta ima?”, a ja šeretski velim, “Hani da ti ispričam, ho'š sve iz početka?” Nasmij'o se, a i ja.

Srkletimo brate, i to plaho. Kud, ne znamo ni mi sami. Mi i kad kahvu pijemo, gledamo da je srknemo na brzinu, s’ nogu. Zaboravili smo da kahvendišemo. A o muhabetu, da i ne pričamo, nema ga ili haman slabo.

Šta je? Do koga je? Do nas ili do vakta? Ko se kome prilagodio, mi vaktu ili vakat nama? Ne znam. Nisam siguran. Ne kontam. Al’ je sigurno da vakat sigurno teče, prolazi i odlazi, i to sve brže.

Treba vakat iskoristiti. Ne može se propuštena prilika vratiti. Iskorist’ ga dok još insan može, svaku priliku, pa i onu najmanju. Insan hudi je, vele naši stari na gubitku, osim onih koji “koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.”

U pravu su naši stari. Znali su koristit’ vakat koji im je dat na dunjaluku. Pomagali su naši stari muhtaća, činili hajrate, govorili i muhabetili o hajru, preporučavali ga a odvraćali od harama. Saburali su u deveru. Oni su dever i patnju shvatali k'o blagodat i hediju, a mi ih doživljavamo k'o kaznu.

Ja pamtim te gromade od insana. Bilo ih je puno. U svakom selu, mahali, čaršiji, svugdje. Imali su bereketa u vaktu jer su ga koristili kao nešto najvrednije na ovom prolaznom dunjaluku.

S’ vaktom oni odoše. I mi ćemo. Kako? Vidjet ćemo.

Pise mr.Rašid Kasumović

 

 

 

 

 

b-novine.com

F
Contact Us :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: