Ramazan

Večeras iza akšama  nastupa mjesec Ramazan a već sutra  muslimani će zapostit prvi dan.Bosanski su muslimani stoljećima uz ramazan razvili nekoliko svojih običaja pa tako i u Biljanskoj dolini. Veliki se značaj pridaje čistoći kuće, mahale i naselja. Prije nastupanja ramazana čiste se džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, čiste mezarja, mahale i ulice, temeljito se sređuju i kuće.Čiste se prilazi i ulazi u sela izmirujemo se sa komšijama da bi tako čistotom duše ušli u ovaj sveti mjesec.

Za vrijeme ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te seksualni odnosi i pušenje duhana.

Post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uvjet da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti.

 

 

 

Post nije samo post od jela i pića, već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećajnošću i dr.

Radost ramazana i bajrama u Bosni se oduvijek dijelila s komšijama pravoslavcima, katolicima, Jevrejima i svim drugima… Ramazan je najsvetiji i najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta, pa i za one koji vijekovima žive u BiH i čuvaju ramazansku tradiciju.

Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno, postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

 

 

Svim vjernicima praktičarima želimo RAMAZAN MUBAREK OLSUN

b-novine.com

F
Contact Us :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: