Godišnjica napada na RTV predajnik na Vlašiću

1. maja 1992. godine snage JNA i paravojne formacije napale su RTV predajnik na Vlašiću, najvažniji telekomunikacijski objekat u BiH,kojeg su branuili pripadnici tadašnjeg SUP-a i rezervnog sastava milicije. Tokom napada ubijena su 3 policajca svi iz Biljanske doline: Šiljak Zekerijah Bracko iz Kljaka, Ivica Tomić, Rudnik Bila i Seid Sažić iz Višnjeva  te tehničar tadašnje  TVSA Bajram Zenuni. Četiri ubijene osobe, uz još 24 zarobljenika odvedeni su tog 01. maja 1992. godine u Skender Vakuf, gdje su
tijela ubijenih masakrirana, da bi tek poslije 8 dana bila vraćena porodicama da ih dostojanstveno sahrane.
JNA i paravojne formacije tada su već kontrolisale sve značajnije RTV predajnike , pri čemu je obavezno dolazilo do isključivanja signala TVSA i puštanje TV signala iz Beograda.

Od tog dana sa Vlašića  svakodnevno je granatiran Travnik i šira okolina. Nepune tri godine kasnije komandant 7.Korpusa Mehmed Alagić je donio odluku da se napad na kotu gdje je smjesten RTV predajnik, izvede 19/20.3.1995. godine u jutarnjim satima kako bi se oslobodio Vlašić. Toga jutra pocelo je jaka oluja na Vlasiću! Ali i to nije pokolebalo 7. korpus .Udar na četnike je poceo tačno u planirano vrijeme u 4 sata. Prednji kraj je probijen veoma brzo. Tog dana oslobođene su Police,Crni Vrh,Pavo,Čavo visoke preko 1800 metara.

 

 

Snijeg je već tada bio viši od 130 cm     ..Tri dana naša armija nadljudskim naporima  se borila  protiv nadmoćnijeg neprijatelja ali i velike hladnoće ..borci su se smrzavali ali nisu odustajali.

22.marta u veoma teškim vremenskih uslovima ovladano je objektom Šantic a odatle forsirane maršem nase jedinice su izbile na Galicu. Tog dana bataljon 705. Slavne je ušao na objekat Opaljenik (tt 1930). Naša armija se popela  na naš krov svijeta. Poznati repititor i rtv predajnik je bio u našim rukama. 24 marta 1995 godine.

 

 

b-novine.com

F
Contact Us :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: