ODIJELO, FES I HARMONIKA-Naim s Poda

 

 

 

 

 

 • Hajde ulazi, bujrum. Dokle?
 • Đe ćeš?
 • U Turbe.
 • Paše!

Da je kojim slučajem šofer iš'o i prema Stranjanima, Kaoniku ili Trenici, njemu bi pasalo. Paše svugdje. Samo ne na Pode. Zaobilazio je Podovljane i Pode u širokom luku. Nije nas volio, iako je i sam bio Podovljanin. Kada bi mu neko reci da je Podovljanin, zajampuri bi se, te počni siktati, „Nos'te šejtan, nalet te ne bilo.“

Naim, hiljadu mu lijepih rahmeta, rođen i odrast'o na Podima. Im'o je brata Ibrišima poznatijeg po nadimku – Ćovo, tako smo ga svi zvali. Mati im je imala naviku sjediti na sred sela, onako, besposleno posmatrati kud ko hoda, pri tom treskajući lagahno nogom o zemlju, valjda od godina. Bila je okićena dukatima, kojima se poslije njenog preseljenja na bolji svijet gubi trag. Babu im malo ko pamti. Pripadali su plemenu Jašarovaca. Inače, mi se Podovljani tako dijelimo, na plemena.Ali da sad ne nabrajam plemena, odvelo bi nas u nedogled.

Naim nije imao poroda i nije se ženio. Doduše, bio se Naim u mladosti zagledao u jednu Fatimu s’ Poda. Ali kada ju je poveo sebi, namjesto nje Osman rahmetli podvali Dedinicu. Nije to Naim skontao sve dok nije došao do potoka. Tu je vidio da to nisu noge njegove Fatime, pa ne bi ništa od svadbe.

Naim je im'o kuću, koja je bila popola, pola njegova a pola brata mu Ćove. Kuća je bila solidna šindaruša, sa čardakom i sa dobrim položajem u sred sela. Imali su oni i podosta zemlje, koju su kako su godine prolazile, za bagatelu bogate kupovale begovske porodice.

Helem, kuća im jednog dana izgori. Nehote je zapali omladina koja je šenlučila na čardaku. Od tog dana Naim zamrzi sve Podovljane i sve što je Podovsko. Uprti se harmonikom i onako u odijelu i fesu napusti rodno mjesto hodao je od nemila do nedraga, zabavljajući narod i pjevajući sad već legendarnu melodiju „Oj tavrlje, taj tavrlje.“15909532_10210094561472647_1219181352_n

Znala je rahmetli Naima sva Centralna Bosna, ma i dalje ja bih rekao. Svi su ga voljeli i dočekivali sa osmjehom. Na svoja putešestvija, Naim bi polazio bez plana. Iziđi bi na cestu i digni ruku. Sjed'o je u prvo auto, traktor, autobus, pa i konjska kola ako je prilika, te bi se uputi gdje šofer vozi.

 • „Paše, samo vozi, k'o da si me pit'o đe sam kren'o“, kaži bi Naim šoferu, pa bi se šeretski nasmijao.

Svoje nastupe Naim nije ni planirao ni osmišljav'o.Zasviraj bi i zapjevaj gdje god je prilika, na pijaci, u autobusu, na stanici, na čaršiji, u kafani, na prelu, ma nije problem samo neka ima koja banka za Naima.

I tako godinama. Preko četrdeset godina se rahmetli Naim družio sa narodom i narod sa njim. Prepoznavali bi ga gdje god bi kren'o po uglađenom i samo njemu svojstvenom stilu odijevanja – odijelo, fes i neizostavna harmonika.

Godinama su Naima, nakon što je napustio Pode gostili Mehemed i Fakija Tahirović u zaseoku Seljuge u Zagrađu. Noćav'o bi on često kod njih. Nisu se žalili, naprotiv, bio je dobro doš'o, onakav tih, nenametljiv.

Godine prohujaše, ode i Naim na ahiret. Za njim odoše mnogi drugi, znani i neznani. Za za njima ćemo i mi, kad dođe red. Bilo bi lijepo da se sjećamo dobrih ljudi, ljudi poput Naima, da ne padnu u zaborav.

 

P.S.

Ovo sam napis'o po mom sjećanju, sjećanju moje majke, moje braće i prijatelja. Pa ako sam šta fulio, molim Allaha da mi oprosti, pa tek molim onda molim i sve vas.

Prepričao, mr. Rašid Kasumović

 

 

 

 

b-novine.com

2 thoughts on “ODIJELO, FES I HARMONIKA-Naim s Poda

 • 05/01/2017 at 14:20
  Permalink

  Ovo sto napisete je sasvim dovoljno da se vratimo u ta dobra vremena. Hvala vam puno . Inace bi vec Naima zaboravili…

 • 05/01/2017 at 13:43
  Permalink

  Sellam! Dobro si ovo obradio brate. Samo si trebao navesti kompletan tekst legendarne Naimove pjesme. Hvala ti što si uradio ovo prisjećanje na rahmetli Naima. Poželio bih da te dragi Allah nagradi za ovo što radiš, a posebno da nagradi fameliju Mehemeda Tahirovića iz Šegulja kod Zagrađa, zato što su svojom ljudskom dobrotom i plemenitošću u svom domu godinama gostili našeg Naima.

Comments are closed.

F
Contact Us :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: