SEJDINA KANĐIJA

 

 

Rođen sam i odrastao u zelenoj, pitomoj i mubareć dolini planinske rijeke Bile, koja izvire podno često snijegom prekrivene i vjetrovima šibane planine Vlašić. Dolina se pruža od južnog dijela Vlašić planine pa sve do doline Lašve, te je sva nekako nakrenuta, nako prema Ćabi. K'o da smo je mi sami, gordi, vjeri odani planinci, kako nas travnički „crivari“ zovu, zakretali kako nama paše i odgovara. Ama jok, ma kakvi. Bog dragi nam se smilovao da je tako htio da bude zakrenuta, pa nas dolina usmjerava prema Dinu i Imanu. Šućur Allahu dragom na tome.

Meni se čini da nas je ova kombinacija, grube, žestoke i hladne planine sa blagom i pitomom dolinom  načinila stamenim i gordim pa ne damo na se’, ali i blagim, toplim i Dinu odanim insanima.

E takav je haman, koliko se ja sjećam bio i Allah rahmetile Sejdo. Povisok, vazda pod „francuzicom“ sa dostojanstvenim i odmjerenim staračkim hodom. Sejde se mnogi sjećaju po kolima koja su vukli Putko, jaki i žilavi bosanski konj i Beba, izdržljiva i tvrdoglava kobila, koja je vukla kad je htjela, a kad nije moreš je ubit’ ali ta se ne mrda, k'o ukopana.

Sejdo je im'o i kanđiju. Mi djeca smo je dobro znali. Vraćajući se iz škole iz Han Bile, džombastim putem punim lokvi,  prema Podima, često bi nas Sejdo sustigni sa kolima. Putko lijevo, Beba desno a Sejdo drži cugle, škija mu čvrsto stisnuta među usnama a francuzica blago nakrivljena u stranu. A mi, mi gledamo i pogađamo, je li jutros „ust'o na lijevu nogu“ ili je dobre volje. Kad se popnemo na kola tek tada saznamo.Ako kanđija šuti šućur Allahu. A ako fijukne bježi dok možeš.

Sejdu je znala sva dolina, a i dalje. Bio je to čestit insan. Mi djeca smo ga volili i poštovali na svoj način. Zazirali smo od njegove kanđije, a Putko i Beba su bili bolji od svih kaubojskih i indijanskih mustanga, ma ‘ta će oni.

S vremenom odlaze mnogi dobri insani, insani poput Sejde. Haman, da mi toga nismo ni svjesni. Ostaju sjećanja na njih. Zato mi i vidimo pravu vrijednost insana tek kad ih izgubimo, kad ih nema više, kad odu i presele na bolji svijet. Neka se Allah smiluje Sejdi i svim našim dobrim insanima kojih se rado sjećamo, amin.

 

Rašid Kasumović

 

RAŠID

b-novine.com

2 thoughts on “SEJDINA KANĐIJA

 • 16/12/2016 at 20:18
  Permalink

  Dedooo moj da ti dragi allah ljep dzenet podari

  A tebi rasid kasumovic svaka cast i hvala puno na takvim ljepim rjecima allah te nagradio

 • 09/12/2016 at 13:44
  Permalink

  Hvala sto me vratiste 40- tak godina unazad. Da se sjetim i rahmetli Sejde . Bas kao sto i napisaste . Ljudina je bio.

Comments are closed.

F
Contact Us :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: