FERID učitelj

Biti učitelj jedno je od najizazovnijih i najljepših zanimanja. Biti dobar učitelj je vještina. Neki se ‘rode’ za to zanimanje pa se u učionici osjećaju kao “riba u vodi”. Naša priča je nastala u Jezercima, selu gdje se rodio, više od pola života radio i živio, a danas ponekad u ovo mjesto dođe- učitelj Ferid Jašarević. 

1-p1070043Našli smo ga, sasvim slučajno,  pred njegovom rodnom kućom. S empatijom prisjeća se svoje

mladosti, školovanja, odrastanja i odlaska u penziju prije tačno četiri godine.

“Ova kuća je sagrađena 1956. godine, a već naredne, 1957 g. smo se uselili u nju. Bila je to tada najsavremenija  kuća u Jezercima. Evo, vidite, oko kuće otac  (Ibrahim ) u bašći posadio šljive, jabuke, nakalemio krušku raniku, jeribasmu, trešnju… Na kraju bašće sa desne strane,u ćošku,-vidite,napravljena je šafana. Znate šta je šafana? Tu se nekada sušilo voće ali ne samo kod nas,već je to bilo u cijelom selu, pa kad naveče idem s posla iz Mehurića cijelo selo i čitav kraj miriše.Bašće pune voćaka,djeca nisu bila prava djeca ako nisu krala tuđe voćke.A danas bašće i putevi su puni vreća od čipseva.

1-p1070056     Odmah do šafane je ćumez, pa smo imali pčele,zujanje pčela po cijelo ljeto-otac kaže: neka imamo, da nismo nikome muhtać –  Imao sam djetinjstvo kao u bajci.”

-Koliko vas je bilo djece?- pitamo.

“Bilo nas je pet sestara i četiri brata, jedna sestra je umrla kada je imala samo 16-godina. Svaki dan, do 18-te godine otac nas je tjerao da neko od nas braće mora  ići na munaru proučiti ezan: pa kad bi ti oči ispale! Otac je umro 1978 godine. Naša kuća je bila otvorena za svakog i znanog i neznanog. Kod nas je,u ovoj kući, tri godine živio Ramo-ef. Dautović.(Otac Feridov,Ejubov,Muharemov op.a) Mene je otac spremao za medresu ali se nije imalo para.Upisao sam učiteljsku školu u Travniku. Stanovao na Kahvici četiri godine”.

Po završetku obrazovanja, naš nadaleko poznat učitelj Ferid Jašarević, nalazi poslodavca u OŠ “25

Maj” u Mehurićima i tog sedamnaestog septembra 1970 godine (17.09.1970g.) u radni odnos prima ga tadašnji direktor Rile Ristanović ovim riječima:“Feride primam te u radni odnos na mjesto učitelja, da ovaj narod vidi da se isplati školovat djecu”. (Rile je slao stotine tužbi za roditelje koji nisu dozvoljavali da im djeca pohađaju nastavu.) Svoje prvo radno iskustvo stiče u školi u Dubu, gdje je jedno vrijeme njegov učenik bio prof.dr. Aladin Husić. I dok priča o generacijama djece koje je učio, po izrazu njegovog lica primjećuje se da to čini sa dosta ljubavi i simpatije. Poslije Duba odlazi u Zagrađe gdje ostaje punih sedamnaest godina da bi ponovo radio u Dubu i Gluhoj Bukovici 5 godina. S ponosom ističe da mu je satisfakcija što ga nerijetko, na ulici, zaustavljaju njegovi bivši učenici i popričaju sa njim…    Januara 2005 godine izvršava i petu Islamsku dužnost: učitelj – hadžija.

Šta reći na kraju? Dobar učitelj je pravedan. Dobar učitelj je spreman u svakom trenutku saslušati i svoje učenike i roditelje i potruditi se pomoći im ukoliko to od njega zatraže.Osobe koje to rade moraju biti pune ljubavi i predane tom poslu. I takve ih se onda treba cijenit i treba se ponašati s poštovanjem i zahvalnošću. Jer od tih se godina mijenja nečiji život

Takav je bio  naš učitelj Ferid, učitelj i prijatelj. Taj  misaono dubok i diskretan  čovjek. Nikada 1-p1070059usamljen, jer je radio sa ljudima kojima ovaj poziv nije samo profesija već i ljubav.  To su prepoznali mnogi koji su bili njegovi đaci…

Danas je dan učitelja pa s toga ovu priču poklanjamo svim učiteljima i učenicima,malim i odraslim, ma koliko godina imali.

„Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.”

b-novine.com

1-p1070044

 

ucitelj-smail-dautovic
     Učitelj Smail Dautović   (slika gore)
u-skoli
Vaše     b-novine.com

One thought on “FERID učitelj

  • 05/10/2016 at 19:05
    Permalink

    Aferim…odlicno
    Ipak malo receno za ovog velikog ljudinu.

Comments are closed.

F
Contact Us :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: