NAREDNIH DANA PONOVO SUNČANO I TOPLIJE-OD 13.08 JAKO ZAHLAĐENJE

NAREDNIH DANA PONOVO SUNČANO I TOPLIJE.

OKO 6.08. MANJE, PROLAZNO, OSVJEŽENJE.

TRENUTNO MODELI POKAZUJU JAKOM UPADU VLAŽNOG I HLADNOG VAZDUHA IZ                                OBLASTI  GRENLANDA DUBOKO NA KOPNO ERVOPE.

 

Do petka (5.08.) vremenske prilike nad reginom će biti pod uticajem ogranka Azorskog anticiklona koji će se pružiti ka nama. preko tog anticiklona će se uspostaviti strujanje toplog vazduha sa juga i jugoistoka te će uz pretežno vedro vrijeme dnevni maksimumi biti u porastu i u petak bi se trebali kretati od +30 do +37 stepeni Celzijusa.

U petak kasno uveče i u subotu tokom dana uslovit će se destabilizaciju atmosfere u lokalne pljuskove sa grmljavinom. Dalje na istok i jugoistok regiona kao i nad oblast južnog Jadrana uticaj ovog sistema bi bio vrlo malo izražen.

Ponovo bi malo osvježilo, vjetar bi na kopnu okrenuo na umjeren sjeverni i sjeverozapadni, dok bi duž obale sjevernog i djela srednjeg Jadrana ponovo bilo jake i vrlo jake bure ali prolazne .

Svakako bi se već od 8.08. atmosfera ponovo stabilizovala i do 12.08. bi ostalo pretežno sunčano i toplo, a iza 10.08. i tropski toplo.

Posle tog datuma, trenutni izlazi modela slute zaista neobičnu pojavu za sredinu ljetnjeg meseca.

Oko tog datuma simuliraju spajanje Azorskog anticiklona sa anticiklonom nad širim prostorom Grenlanda. Time se bi iz oblasti Severnog mora ka Evropi uputila neobično velika količina vlažnog i hladnog maritimno-polarnog vazduha te bi oko 13.08. sa stizanjem te vazdušne mase da Alpa došlo do formiranja vrlo jakog, sekundarnog, ciklona najverovatnije nad Jadranom. U koliko bi se takav scenario ostvario iza 13.08. bi usledio jače pogoršanje vremena uz obilnu kišu, pljuskove, grmljavinu, lokalne vremenske nepogode i izraženo zahlađenje.

Još ima jako mnogo prostora za promjene. Isto tako je značajno da trenutno dva glavna modela imaju gotovo identične izlaze. Vidjećemo kako će se ova situacija dalje razvijati,  ipak očekujemo određeno ublažavanje u narednim danima, a u četvrtak ili petak će svakako gledati da ispratimo novu, prolaznu, premjenu vremena

F
Contact Us :

Name:

Email:

Verification Image

Enter number from above: